Kantin sekolah yang sihat mempunyai syarat-syarat berikut :
• Terdapat bekalan air bersih untuk menyediakan makanan, mencuci tangan dan basuh pinggan mangkuk.
• Mempunyai tempat yang selamat untuk barangan runcit dan peralatan makanan yang bebas daripada serangga dan tikus.
• Terdapat tempat simpanan khas bukan makanan (hidangan sabun basuh , penghalau serangga cecair) berasingan daripada penyimpanan bahan makanan.
• Tempat bersih dan tertutup untuk pemprosesan dan penyediaan bahan makanan.
• Juruwang berada di tempat yang khas, sekurang-kurangnya orang yang berkhidmat sebagai juruwang tidak terlibat bagi menyediakan makanan kerana kuman boleh merebak ke makanan melalui tangan yang memegang wang.
• Mempunyai tapak pelupusan pepejal , cecair dan gas.
olahan dari sumber : http://www.parenting.co.id/usia-sekolah/kriteria+kantin+sekolah+sehat
No comments:
Post a Comment