Tuesday 15 March 2016

Ciri-ciri Kantin Sihat

Kantin sekolah yang sihat mempunyai syarat-syarat berikut :

• Terdapat bekalan air bersih untuk menyediakan makanan, mencuci tangan dan basuh pinggan mangkuk.

• Mempunyai tempat yang selamat untuk barangan runcit dan peralatan makanan yang bebas daripada serangga dan tikus.

• Terdapat tempat simpanan khas bukan makanan (hidangan sabun basuh , penghalau serangga cecair) berasingan daripada penyimpanan bahan makanan.

• Tempat bersih dan tertutup untuk pemprosesan dan penyediaan bahan makanan.

• Juruwang berada di tempat yang khas, sekurang-kurangnya orang yang berkhidmat sebagai juruwang tidak terlibat bagi menyediakan makanan kerana kuman boleh merebak ke makanan melalui tangan yang memegang wang.

• Mempunyai tapak pelupusan pepejal , cecair dan gas.

olahan dari sumber : http://www.parenting.co.id/usia-sekolah/kriteria+kantin+sekolah+sehat

No comments:

Post a Comment